Brusel pozastaví Dankov odvod pre reťazce, tvrdia obchodníci

Odvod z dielne koaličnej SNS platí od januára.
BRATISLAVA. Európska komisia (EK) by mala do konca marca 2019 pozastaviť účinnosť slovenského zákona o osobitnom odvode pre obchodné reťazce. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii Zväzu obchodu (ZO) jeho prvý viceprezident Pavol Konštiak.
"Podľa informácií, ktoré ja mám, do konca marca by Európska komisia mala vydať predbežné opatrenie na pozastavenie účinnosti tohto zákona," priblížil Konštiak.
Dankov odvod pre reťazce
Poslanci Národnej rady prelomili 13. decembra 2018 pri zákone o osobitnom odvode pre obchodné reťazce veto prezidenta Andreja Kisku a schválili ho v pôvodnom znení.
Na Slovensku tak od 1. januára 2019 platí odvod pre reťazce vo výške 2,5 percenta z ich čistého obratu. Návrh zákona o osobitnom odvode pre obchodné reťazce pripravili poslanci koaličnej SNS.

Podľa predkladateľov je totiž v záujme spravodlivejšieho prerozdelenia potrebné vytvoriť nové mechanizmy na podporu domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva.

Potrebné je podľa nich financovať najmä odbyt poľnohospodárskych produktov a výrobkov, analýzy, prieskumy, výstavy a prezentácie súvisiace s odbytom poľnohospodárskych produktov a výrobkov. Slúžiť na to má práve osobitný odvod.
Osobitný odvod sa pritom nebude vzťahovať na malé a stredné podniky, obchodné aliancie či prevádzky nachádzajúce sa v okresoch, ktoré spadajú pod zákon o tzv. najmenej rozvinutých okresoch.
Zákon o neprimeraných podmienkach
Zväz obchodu (ZO) nesúhlasí ani s názorom, že k problémom slovenských výrobcov potravín podstatnou mierou prispievajú obchodníci. Uviedli to prezident organizácie Martin Katriak a prvý viceprezident Pavol Konštiak.
"S veľkým znepokojením sme preto prijali nedávne schválenie novely zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorá navodzuje takýto dojem," priblížil Katriak.

Zákon v podobe, v akej bol schválený, podľa Katriaka popiera základné princípy právneho štátu a demokratickej spoločnosti, na ktorých je právny poriadok Slovenska postavený.

Časti zákona priamo zavádzajú predbežnú vykonateľnosť neprávoplatných rozhodnutí vybraných správnych orgánov a priamo porušujú právo na spravodlivý proces.
Konštiak pripomenul, že uvedený zákon, ktorý má platiť od 1. apríla tohto roku, zavádza aj tzv. generálnu klauzulu neprimeranej podmienky, ktorej porušenie bude sankcionovateľné.
Kto rozhodne, čo je neprimerané?
"Čo si Ministerstvo pôdohospodárstvo a rozvoja vidieka (MPRV) zmyslí, že je neprimeraná podmienka, tak to bude neprimeraná podmienka. Všetky pokuty, ktoré vyplývajú z tohto zákona a ktoré bude udeľovať MPRV a nie Protimonopolný úrad, sú splatné ihneď. To je naozaj vážna vec," podčiarkol 1. viceprezident ZO.
Predstavitelia ZO tiež upozornili, že do Európskeho parlamentu (EP) bol predložený návrh smernice o nekalých obchodných praktikách vo vzťahoch medzi podnikmi v potravinovom dodávateľskom reťazci a bude prerokovaný a následne schválený na marcovom plenárnom zasadnutí EP.
Prijatie eurosmernice bude znamenať transpozíciu do slovenskej legislatívy najneskôr do šiestich mesiacov po nadobudnutí jej účinnosti.
Eurosmernica bude mať podľa obchodníkov vplyv na schválený slovenský zákon o neprimeraných podmienkach a jeho predčasné prijatie neprinesie potrebnú efektivitu.
Pôjde o veľkú administratívnu záťaž, ktorá vznikne v prípade, že sa teraz zavedie jedna, a to slovenská legislatíva a následne sa bude musieť prispôsobovať európskej.
Výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky Ľubomír Tuchscher zároveň upozornil, že splnenie podmienky v zákone neprimeraných podmienkach o 50-percentnom podiele slovenských výrobkov v reklamných letákoch môže byť v praxi často problematické.
"Napríklad, ak má zahraničný výrobca v SR značkové predajne so svojimi výrobkami a chce im urobiť propagáciu, tak to bude pre neho nemožné splniť," doplnil Tuchscher.

21. feb 2019 o 11:35 (aktualizované 21. feb 2019 o 12:27) TASR