Krádeží je stále viac

Filip Kasana, prezident Zväzu obchodu SR: "Môžeme potvrdiť narastajúci počet krádeží aj lacnejšieho tovaru dennej spotreby, najmä v oblastiach s vysokou mierou nezamestnanosti. Zlodeji sa viac zamerajú na mestá ako na dediny, keďže tam sa viac ľudia poznajú."
Ľubomír Bajaník, moderátor
Aj na Slovensku pribudlo krádeží v maloobchode hlásia členovia Zväzu obchodu Slovenskej republiky, zatiaľ čo posledné roky zlodeji siahali po drahom a luxusnom tovare, aktuálne sú to lacnejšie výrobky dennej spotreby, najmä v regiónoch, kde je práce menej.
Adriane Esquivelová - Muelbertová, docentka globálnej ekológie lesa
V predchádzajúcich rokoch mizla z obchodov najmä elektronika, dnes zlodejov láka drogéria či pečivo.
Filip Kasana, prezident Zväzu obchodu SR
Môžeme potvrdiť narastajúci počet krádeží aj lacnejšieho tovaru dennej spotreby, najmä v oblastiach s vysokou mierou nezamestnanosti. Zlodeji sa viac zamerajú na mestá ako na dediny, keďže tam sa viac ľudia poznajú.
Adriane Esquivelová - Muelbertová, docentka globálnej ekológie lesa
Po minulé roky zlodeji chodili zväčša v skupinách, dnes obchodníci zaznamenávajú najmä jednotlivcov, obchody sa voči potenciálnym zlodejom potrebujú chrániť, rozširujú preto bezpečnostné systémy.
Filip Kasana, prezident Zväzu obchodu SR
Maloobchod v rámci prevencie inštaluje bezpečnostné kamery, bezpečnostné brány, označuje tovar bezpečnostnými prvkami.
Marek Kravjar, hovorca siete Billa
To, aké ochranné prvky používame, nebudeme prezrádzať práve z bezpečnostných dôvodov.
Lucia Vavrová, hovorkyňa, Kaufland Slovensko
“Bezpečnosť na našich predajniach zabezpečujú strážne služby, ktoré sledujú aktuálne trendy. Prístup je nastavený individuálne podľa regiónu.”
Adriane Esquivelová - Muelbertová, docentka globálnej ekológie lesa
Sociologička hovorí, že ľudí ku krádežiam potravín zväčša dotlačí ich ekonomická situácia, aby pre ľudí v núdzi nebolo riešenie kradnúť, mal by im štát viac pomáhať?
Zuzana Kusá, sociologička, Sociologický ústav SAV
Rôzne výdajne potravín v miestach, v lokalitách, kde žijú ľudia s veľmi nízkymi príjmami, sú tu organizácie ako potravinová banka, ktoré vedia z rôznych veľkoobchodov a z hypermarketov získať vlastne zdarma potraviny, ktoré sú pred koncom spotreby.
Adriane Esquivelová - Muelbertová, docentka globálnej ekológie lesa

Podľa posledných štatistík, ktoré sú z roku 2022, krádeže v obchodoch spôsobili škody vo výške viac ako 19.000.000 EUR. Andrea Škutová, RTVS.

Zdroj: [17.02.2024; RTVS Jednotka; Správy RTVS; 19:00; R / Ľubomír Bajaník]
Ilustrační foto. Zdroj: Novojičínsky DENÍK.cz/Ludmila Korešová